Jakie właściwości ma zielona herbata?

W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób zmienia swój tryb życia na zdrowszy. Bardzo duży wpływ na ten trend ma edukacja społeczna, tudzież kampanie finansowane z budżetu Państwa, które informują ludzi o konsekwencjach wynikających z nieprawidłowego żywienia czy brak aktywności fizycznej.

To wszystko sprawia, że bardzo szerokie grono osób nie tylko zmienia dietę i podejmuje trudy treningu, ale także uzupełnia swój organizm różnymi dobroczynnie działającymi środkami. Jednym z preparatów po który społeczeństwo sięga dosyć często jest zielona herbata.

Zielona herbata – właściwości i działanie

Zielona herbata, a konkretniej susz ziołowy z zielonej herbaty to środek, który wykorzystywany jest jako lek/suplement od dawien dawna. Początkowo stanowił tylko i wyłącznie napój o działaniu pobudzającym, dzisiaj wykorzystywany jest również jako środek:

  • wspomagający pracę układu krążeniowego
  • wspomagający leczenie zapalenia spojówek
  • ograniczający ryzyko wystąpienia nadciśnienia
  • wspomagający pracę układu trawiennego
  • przyśpieszający metabolizm

Spora popularność jest efektem przede wszystkim właściwości odchudzających. To za sprawą znaczącego wpływu na odchudzanie zielona herbata jest tak popularna. Nie ma się temu co dziwić, w końcu z nadwagą boryka się około 40-50% cywilizowanej społeczności.

Zielona herbata – jak stosować, dawkować i parzyć?

Na wstępie pragniemy zauważyć, że aktualnie zielona herbata dostępna jest także w formie tabletek (kapsułek zawierających ekstrakt z zielonej herbaty). Skuteczność obu form (naparu i tabletek jest bardzo podobna).

Zieloną herbatę należy stosować dwa razy na dobę. W przypadku naparu za porcję uznaje się kubek (200-250 ml). Jeśli zaś chodzi o zieloną herbatę w tabletkach, to zaleca się dawkować zgodnie z zaleceniami producenta (informacje zawarte są na ulotce konkretnego produktu).

Parzenie zielonej herbaty jest bardzo proste. Na każde 2-3 czubate łyżki suszu ziołowego przypada 1l gorącej wody. Zielona herbata powinna się parzyć około osiem minut. Środek można dowolnie doprawiać (miód, cytryna, cukier).

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*